Polityka Prywatności

Polityka skierowana jest do użytkowników strony internetowej https://shopcafe.pl (dalej: Serwis). W Polityce zostały opisane zasady gromadzenia oraz wykorzystywania Twoich danych osobowych jako użytkownika Serwisu, które są gromadzone bezpośrednio od Ciebie lub za pośrednictwem plików cookies oraz podobnych technologii.

Pamiętaj, że podanie Twoich danych osobowych, a także zgoda na ich przetwarzanie są całkowicie dobrowolne. Wszelkie przekazane Serwisowi dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie i celu, na jaki wyraziłeś zgodę. Brak podania danych może nam jednak uniemożliwić realizację Twojego zamówienia. Pamiętaj również, że zawsze masz prawo do aktualizacji lub całkowitego usunięcia swoich danych. Możesz to zrobić samodzielnie, jak i korzystając z naszej pomocy, której chętnie udzielimy.

Nasza firma przestrzega restryktywnej polityki bezpieczeństwa danych osobowych. Twoje dane osobowe są u nas bezpieczne i dokładamy wszelkich starań, aby poziom ten z roku na rok był coraz wyższy. Wierzymy, że zapoznanie się z naszą polityką prywatności pozwoli Ci poczuć się bezpiecznie i cieszyć zakupami w naszym Serwisie.

A. Administrator Danych Osobowych

  1. Administratorem Twoich danych gromadzonych w związku z korzystaniem z Serwisu jest Fundacja Onkocafe – Razem Lepiej, ul. Madalińskiego 50/52 lok. U30, 02-524 Warszawa, tel. 537 888 789, biuro@onkocafe.pl, numer KRS 0000504682; NIP 5213669451, REGON 147181772
  2. W sprawach związanych z przetwarzaniem Twoich danych przez Administratora możesz kontaktować się z wykorzystaniem powyższych danych adresowych.

B. Ochrona danych osobowych

Administrator stosuje odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, których celem jest ochrona przetwarzanych danych zgodnie z wymaganiami określonymi w obowiązujących przepisach o ochronie danych osobowych. W szczególności chodzi tu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

W tym kontekście Administrator stosuje następujące rozwiązania:

  1. Certyfikat SSL, który gwarantuje szyfrowany przesył danych;
  2. Gromadzenie i przetwarzanie tylko niezbędnych danych osobowych przez możliwie krótki czas czas;
  3. Wymóg oddzielnej zgody na każde działanie niezwiązane z realizacją umowy sprzedaży;
  4. Ograniczenie dostępu do Twoich danych jedynie do osób uprawnionych i przeszkolonych w zakresie ochrony danych osobowych;
  5. Zastosowanie odpowiednich wewnętrznych procedur ochrony danych.

C. Dane osobowe, cel i czas przechowywania

1. Rejestracja konta

W trakcie rejestracji prosimy o podanie danych niezbędnych do założenia konta Serwisie. Rejestrując się oszczędzasz czas i pieniądze, gdyż zarejestrowani Klienci uczestniczą w programie lojalnościowym i uzyskują rabaty za wcześniej dokonane zakupy.

Po zalogowaniu masz również możliwość weryfikacji statusu złożonego zamówienia i historii dokonanych zakupów. Jako zarejestrowany i zalogowany klient w każdej chwili możesz samodzielnie poprawiać, uzupełniać lub usunąć całkowicie dane z Serwisu.

W trakcie rejestracji prosimy Cię o:

  1. imię i nazwisko oraz – opcjonalnie – nazwa firmy/instytucji, które są niezbędne do wystawienia dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
  2. adres (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto), które są niezbędne do zaadresowania i dostarczenia Ci przesyłki;
  3. e-mail oraz numer telefonu, które są niezbędne do rejestracji konta komunikacji z Tobą – również przez przewoźników;

Dane przechowywane są przez okres 5 lat od ostatniego logowania.


2. Składanie zamówień

Podczas składania zamówienia poprosimy Cię o podanie nam danych wymaganych do realizacji zamówienia, takich jak:

  1. imię i nazwisko oraz – opcjonalnie – nazwa firmy/instytucji, które są niezbędne do wystawienia dokumentu sprzedaży i zaadresowania przesyłki;
  2. adres (ulica, numer domu/lub numer domu i lokalu, kod pocztowy i miasto), które są niezbędne do zaadresowania i dostarczenia Ci przesyłki;
  3. e-mail oraz numer telefonu, które są niezbędne do komunikacji z Tobą – również przez przewoźników;

Dane podane w trakcie składania zamówienia są przetwarzane przez nasz Serwis i przekazywane do podmiotów:

  1. imię i nazwisko, adres, telefon, e-mail wskazane jako adres dostawy przekazywane są firmom przewozowym w postaci etykiety/listu przewozowego będącego jednocześnie zleceniem doręczenia przesyłki w zależności od wybranego rodzaju przesyłki. Naszym usługodawcą przewozowym jest: Poczta Polska Usługi Cyfrowe Sp. z o.o. ul. Rodziny Hiszpańskich 8, 02-685 Warszawa (KRS: 0000631916, NIP: 9512417713)
  2. imię i nazwisko, adres, NIP wskazane jako dane na które ma być wystawiony dokument sprzedaży są przekazywane w postaci dokumentu sprzedaży do systemu księgowego: PayPro S.A. z siedzibą w Poznaniu (KRS: 0000425263, NIP: 525-25-33-454);

W przypadku skorzystania z płatności z wykorzystaniem zewnętrznego systemu płatności, wszelkie dane podane po przejściu na stronę operatora płatności pozostają zarejestrowane wyłącznie w jego bazie i nie są w żaden sposób dostępne lub przechowywane przez nasz Serwis.

Dane przechowywane są przez okres 5 lat od zakończenia roku kalendarzowego następującego po roku w którym wystawiono dokument sprzedaży, zgodnie ze stosownymi przepisami regulującymi czas przechowywania dokumentów księgowych.

3. Marketing

Jeśli zapiszesz się na nasz newsletter i wyrazisz stosowną zgodę, poprosimy Cię o podanie adresu e-mail, na który będziemy mogli przesyłać Ci informacje handlowe dotyczące naszego Serwisu. Z takiej subskrypcji możesz zrezygnować w każdej chwili w sposób opisany w stopce newslettera lub na swoim koncie w Serwisie.

4. Korespondencja

Jeśli przekażesz nam dane osobowe, które nie są nam niezbędne dla realizacji umowy lub prawnego obowiązku np. w korespondencji z nami, w formularzach odstąpienia od umowy, rękojmi lub gwarancji dane te zostaną niezwłocznie usunięte lub zanonimizowane i nie będą przetwarzane.

Prosimy zatem o nieprzekazywanie nam informacji i danych osobowych, o które wprost nie prosimy i nie mających znaczenia z punktu widzenia realizacji umowy lub obowiązku prawnego.

5. Cookies (ciasteczka)

Serwis umożliwia gromadzenie informacji za pośrednictwem cookies oraz podobnych technologii, których korzystanie najczęściej wiąże się z zainstalowaniem tego narzędzia na Twoim urządzeniu (komputer, smartfon, itd.). Wykorzystujemy te informacje do zapamiętywania Twoich decyzji (produkty dodane do koszyka zakupowego, zapamiętane ustawienia, akceptacja polityki), utrzymania sesji użytkownika (np. po zalogowaniu), zapamiętania hasła (za zgodą), gromadzenia informacji o Twoich urządzeniach oraz wizytach służące do zapewnienia bezpieczeństwa, ale także analizy wizyt i dostosowania treści.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Klienta przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Klienta.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

  1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu; np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania;
  2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Klienta ustawień i personalizację interfejsu Serwisu;
  5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Klientowi treści reklamowych bardziej dostosowanych do jego zainteresowań.

Informacje pozyskane za pośrednictwem cookies oraz podobnych technologii nie są łączone z innymi danymi użytkowników Serwisu, nie służą też do ich identyfikacji przez Administratora.

Pamiętaj, że masz możliwość ustawić w przeglądarce blokowanie określonych rodzajów cookies i innych technologii, poprzez określenie na przykład, że dozwolone będą tylko i wyłącznie te, które są niezbędne do poprawnego wyświetlenia strony. Domyślnie większość przeglądarek dopuszcza stosowanie wszystkich cookies, jednak masz możliwość zmiany tych ustawień w dowolnym momencie, możesz także usunąć zainstalowane już pliki cookies. Każda z przeglądarek umożliwia takie działanie poprzez jedną z dostępnych w ustawieniach lub preferencjach opcji.

Masz także możliwość korzystać ze strony w tzw. trybie incognito, który blokuje możliwość gromadzenia danych o jego wizycie.

Pliki cookies wykorzystywane przez naszych partnerów, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.

6. Google Analytics (cookies)

Google Analytics wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na Twoim urządzeniu, w celu umożliwienia przeanalizowania przez Serwis źródeł ruchu i sposobu, w jaki odwiedzający korzystają z niego. Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na urządzeniach plików cookies i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów i świadczenia innych usług związanych z ruchem i korzystaniem z internetu. Google może również przekazywać te informacje osobom trzecim, jeżeli będzie zobowiązana to uczynić na podstawie przepisów prawa lub w przypadku, gdy osoby te przetwarzają takie informacje w imieniu Google. Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których mowa powyżej i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych. Dane są przetwarzane przez 12 miesięcy od ostatniej aktywności, po czym cookie jest kasowane.

7. Cookies pochodzące z serwerów partnerów

Serwis korzysta ze skryptów i elementów oprogramowania dostarczonych i znajdujących się na serwerach jej partnerów biznesowych. Cookie takie mogą zawierać dane niezbędne partnerowi do realizacji usługi dostarczanej Serwisowi lub zawierające inne niż wymienione w polityce prywatności dane. Serwis bardzo starannie dobiera swoich partnerów biznesowych nie odpowiada jednak za ich politykę w zakresie cookies. Dlatego zalecamy weryfikację każdego z naszych partnerów w zakresie własnym i samodzielne podjęcie decyzji, czy chcesz akceptować ich cookies.

Serwis wykorzystuje skrypty następujących partnerów:

  1. Google Inc. z siedzibą w Mountain View (CA, USA )
  2. Facebook Inc. z siedzibą w Menlo Park (CA, USA)

8. Polityka prywatności bezpieczeństwa partnerów Serwisu

Serwis bardzo starannie dobiera swoich partnerów biznesowych i równie starannie weryfikuje zamieszczanie w Serwisie linki do innych stron internetowych. Serwis nie odpowiada jednak za standard i politykę ochrony prywatności stosowaną przez właścicieli, operatorów czy administratorów tych stron. Dlatego zalecamy weryfikację każdego z naszych partnerów w zakresie własnym i samodzielne podjęcie decyzji, czy chcesz powierzyć im Twoje dane osobowe.

Google – Facebook – https://www.facebook.com/about/privacy/cookies

9. Serwer

System informatyczny, z którego korzysta Serwis automatycznie gromadzi w logach dane związane z urządzeniem, z którego korzystasz łącząc się z Serwisem. Dane te gromadzone są jedynie w celach statystycznych i dotyczą: typu urządzenia, systemu operacyjnego, rodzaju przeglądarki internetowej, rozdzielczości ekranu, głębi kolorów, IP, dostawcy usług internetowych, czy adres wejścia do Serwisu i są wykorzystywane jedynie w procesie optymalizacji Serwisu w celu zapewnienia jak największej wygody korzystania. Dane te nie są nigdy łączone z danymi podanymi, o których powyżej i stanowią jedynie materiał do analizy statystycznej i mechanizmów korygowania błędów systemowych. Serwis korzysta z serwerów:

H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000612359, REGON 364261632, NIP 7822622168, kapitał zakładowy 215.228,00 zł w pełni wpłacony.

. Firmy te nie mają bezpośredniego dostępu do danych osobowych i nie przetwarzają ich w żaden sposób. Dane są przetwarzane przez 24 miesiące od ostatniej aktywności.

  1. Przekazywanie Twoich danych osobowych

W szczególnych sytuacjach, w których obowiązujące prawo nakazuje nakazuje przekazywanie zebranych danych organom państwowym, możemy udostępnić takie dane. Twoje dane mogą być również przekazane podmiotom trzecim na podstawie odrębnych umów przekazania danych, jeśli jest to konieczne dla realizacji obowiązku umownego lub prawnego. Do kategorii podmiotów jakim mogą być przekazywane dane należą: agencje reklamowe, banki, biura księgowo-rachunkowe, dostawcy usług IT, firmy kurierskie, firmy logistyczne, instytucje płatnicze, przewoźnicy. W przypadku takiego przekazania, zawieramy z tymi podmiotami stosowne umowy powierzenia, gwarantujące najwyższy standard ochrony i zachowanie poufności oraz bezpieczeństwa danych osobowych, a także ich wykorzystanie jedynie w celu realizacji umownego lub prawnego obowiązku Administratora.

10. Zmiana polityki prywatności

Zastrzegamy sobie prawo zmiany polityki prywatności, o ile będzie wymagać tego obowiązujące prawo, ulegną zmianie warunki technologiczne funkcjonowania Serwisu lub zmiana będzie wprowadzać standard wyższy od minimum wymaganego prawem.

11. Twoje prawa

Zgodnie z obowiązującymi przepisami w stosunku do swoich danych osobowych masz prawo do:

  1. odmowy lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych;
  2. wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
  3. dostępu do danych osobowych;
  4. sprostowania lub usunięcia danych osobowych;
  5. przenoszenia danych osobowych;
  6. cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych;
  7. wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Prawa te są niezbywalne i nie mogą być ograniczane. Zawsze chętnie udzielimy Ci pomocy i informacji, a część z wyżej wymienionych praw możesz zrealizować samodzielnie.

12. Kontakt

Serwis kontaktuje się z Tobą korzystając z podanego e-maila, a tylko w szczególnych sytuacjach korzystamy z podanego przez Ciebie numeru telefonu. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości co do polityki prywatności i bezpieczeństwa Twoich danych osobowych zachęcamy do kontaktu e-mail: biuro@onkocafe.pl.W przypadku chęci aktualizacji lub usunięcia Twoich danych osobowych, o ile nie możesz lub nie chcesz zrobić tego samodzielnie, prosimy o kontakt e-mail: biuro@onkocafe.pl

Logowanie

Nie pamiętasz hasła?

Stworzyć konto?